International murmaler skaber kunstværk ved Union

Efter ti dage i en lift, i regn og sol, står den anerkendte chilenske kunstner Inti Castros flotte murmaleri ved Union færdigt. Det er blevet til med inspiration fra bydelens kludetæppe af kulturer.

Den verdenskendte chilenske gavlmaler Inti Castro satte midt i september sidste strøg på sit 20 meter høje gavlmaleri 'Unión' på Nørre Allé ved Sankt Hans Torv i København. 

Motivet er hovedsageligt i gråtoner og forestiller en kvinde, der holder en olivenkvist, en baguette og en udslidt gummisko. Henover midten brydes billedet af et farverigt patchwork af mønstre og symboler, der leder tankerne til varmere himmelstrøg. 

Inspirationen kommer fra Nørrebro

Inti har udviklet motivet med udgangspunkt i billed- og tekstmateriale om Nørrebro, borgerinput og hans eget indtryk af livet i bydelen. Værket er således en sammenvævning af hans egen farve- og symbolrige baggrund og referencer til Nørrebro, idet mønstrene i motivet er hentet fra bydelens mange forskellige kulturer. 

Inti har valgt at kalde værket ‘Unión’, hvilket naturligvis kan henføres til kulturhuset, som har været med til at muliggøre projektet, men titlen kunne også pege på Nørrebro, som et sted, hvor forskellighed mødes, sammenflettes og skaber nye mønstre og sammenhold. Det har dog været vigtig for kunstneren, at værket skal opleves på egne præmisser.

Jeg så hvordan gavlkunsten i Chile og deres borgerinddragende tilgang, var med til at skabe lokal identitet, forandring og sammenhold.
Caroline Thon
Projektleder

To lokale drømme mødtes

Gavlmaleriet har taget flere år at realisere og er båret af lokale kræfter og drømme. På den ene side fødtes en drøm om at få Inti til at male i København hos den lokale billedkunstner Caroline Thon (bag gavlprojektet Fødder Mødes på Griffenfeldsgade) og hendes kollega Jacoba Niepoort i 2018, da de første gang besøgte Intis hjemland Chile, for at male dér. 

Siden blev drømmen til en del af et større projekt for kunstudveksling mellem Chile og Danmark kaldet ‘Fra Havn til Havn’ som Caroline og Jacoba startede på tilbage 2019. 

Caroline fortæller:

‘Under mine ophold i Chile blev jeg grebet af deres gavlkunst på grund af dens levende farver og stærke symbolske og politiske tradition. Folk dér havde virkelig noget på spil og på hjerte. Den kunstner der gjorde størst indtryk på mig var Inti. Jeg så hvordan gavlkunsten i Chile og deres borgerinddragende tilgang, var med til at skabe lokal identitet, forandring og sammenhold i udsatte og fattige områder. Dét skabte en lyst til at dele alt dette og mine favorit gavl-kunstnere fra Chile med mit eget elskede Nørrebro. Heldigvis har jeg ikke været alene om denne drøm, men har samarbejdet med Jacoba Niepoort og Esben Frost fra Union."

I projektets jagt på gavle fandt Caroline og Jacoba endelig den rigtige gavl da de fik kontakt til Esben Frost fra kulturhuset Union. Union havde i årevis haft en drøm at udsmykke nabogavlen med international kunst. Sammen fik gruppen endelig i 2021, efter en del op og nedture og corona-udsættelser, fundet midler til projektet af Beckett-fondet og Slots- og Kulturstyrelsen. Projektet kunne endelig realiseres i september, hvor INTI malede værket over en periode på 10 dage og Nørrebro blev inviteret til at fejre bydelens nye offentlige kunstværk.

Billede
Billede af Intis maleri Unión
Fotograf
Eze Müller

Ind i fremtiden

Tilbage står nu værket’ Unión’ som vil kunne ses de næste mange år fra Sankt Hans Torv og Nørre Allé. 

Det er skabt af en udefrakommende der har taget Nørrerbro ind og givet et billede tilbage. Et åbent billede, som nu vil leve videre i vores hverdag, med alle vores forskellige opfattelser af det.