Verdens første permanente Menneskebibliotek er åbnet i København

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester, klippede snoren til verdens første permanente Menneskebibliotek
Fotograf
Esben Frost

Få et lånerkort og kast dig ud i mødet med en bipolar, en transkønnet eller en anden af de over 100 frivillige menneskebøger fra Menneskebibliotekets bogdepot. På biblioteket er bøgerne byttet ud med mennesker, men historier er der stadigvæk masser af, når dørene åbnes til verdens første permanente Menneskebibliotek med tilhørende læsehave i kulturhuset Union på Nørrebro.

I næsten 20 år har Menneskebiblioteket haft succes med at udfordre tabuer, fordomme og stereotyper over hele verden ved at udlåne såkaldte ’menneskebøger’, man som låner kan have en samtale med. Stifter af Menneskebiblioteket, Ronni Abergel, glæder sig til at fejre den runde fødselsdag med åbningen af det første permanente bibliotek:

"Efter at have arbejdet for at skabe forståelse og mangfoldighed i to årtier, så er det helt fantastisk endelig at få et permanent hjemsted for biblioteket. Alle mennesker har fordomme, og nu er der et sted, hvor du kan udfordre dem,” siger Ronni Abergel.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde glæder sig også over, at Menneskebiblioteket får en permanent plads i kulturhuset Union på Nørrebro:

”Menneskebiblioteket har i mange år vist, hvor vigtigt mødet med andre mennesker er. Det er her, vi hører og lærer af hinandens historier og erfaringer, så vi kan nedbryde tabuer, stereotyper og de fordomme, vi kan have om hinanden. Derfor er jeg meget glad for, at vores by og kulturhus kommer til at huse verdens første permanente Menneskebibliotek og læsehave i Union,” siger kultur- og fritidsborgmesteren.

Fordomsudfordrende samtalegynger

Den 26. juni blev snoren klippet til det permanente Menneskebibliotek med deltagelse fra inviterede medlemmer, samarbejdspartnere og frivillige. Frivillige fra Menneskebiblioteket har knoklet i sommervarmen de sidste uger for at få den nye flotte læsehave parat. Den er indrettet med hyggelige højbede, som også fungerer som bænke og med en gynge, hvor man kan have samtaler og udfordre sine fordomme.

Læsehaven er blevet til i et samarbejde mellem Union, Menneskebiblioteket og DIT:KBH.

 

Vi har længe drømt om at skabe en fysisk ramme om Menneskebiblioteket. Hvor læsere kan komme ind fra gaden og låne en bog. Så vi er enormt glade for at have fået mulighed for at skabe det hjemsted i Union. De har tidligt set vigtigheden i at skabe trygge rum i byen, hvor vi kan udfordre fordomme og skabe forståelse på tværs af samfundet. Det giver den nye læsehave alle københavnere og byens gæster en mulighed for. 
Ronnie Abergel
Stifter, Menneskebiblioteket

Fakta om Menneskebiblioteket

  • Menneskebiblioteket vil have faste åbningstider, hvor man kan komme ind fra gaden og låne ’menneskebøger’.
  • Menneskebiblioteket blev skabt i år 2000 og er en almennyttig forening med hovedsæde i København og med danske bogdepoter i Odense, Esbjerg og Aarhus.
  • Menneskebiblioteket er udbredt til flere end 80 lande verden over. København har verdens største bogdepot med over 130 forskellige udgivelser.