Hvorfor overses piger og kvinder med AD(H)D?
I forbindelse med AD(H)D-awareness måned inviterer FOF København og Nordsjælland til debatarrangement om kvinder og AD(H)D.
Hvad er årsage til, at mange piger og kvinder med AD(H)D bliver diagnosticeret senere i livet end drenge og mænd? Hvis overhovedet. Mens drengene typisk diagnosticeres omkring 14-årsalderen, sker det først for pigerne i deres 20'ere. Hvilke implikationer har den ulighed for pigerne i skolealderen og ikke mindst senere i voksenlivet? Og hvilken betydning har de biologiske og sociale forskelle mellem kønnene?
ADHD giver børn, uagtet køn, store udfordringer i uddannelsessystemet. Kun 49 % af piger med AD(H)D og 41 % af drenge med AD(H)D har bestået 9. klasses afgangseksamen.
I forhold til forskning i og behandling ADHD er der desuden tegn på uhensigtsmæssig bias, fordi tidligere antagelser og praksis om ADHD hos drenge har skabt en misopfattelse, der fortsat påvirker forståelsen og diagnosticering af lidelsen.
Vi kommer til arrangementet derfor ikke kun til at belyse, hvordan AD(H)D manifesterer sig forskelligt hos piger og kvinder, men også hvilke tiltag, der kan hjælpe den enkelte og gøre en forskel. Vi diskuterer den nyeste forskning om kønshormoners betydning, AD(H)D-medicin, komorbiditet og samfundsmæssige forventningers indvirkning på diagnosticering og behandling.
Debatarrangement indledes med et ekspertoplæg, som følges op af en samtale mellem paneldeltagerne. Der bliver masser af mulighed for publikum til at komme til orde og stille spørgsmål.
Lever du selv med AD(H)D, er du pårørende, eller er du i det hele taget interesseret i de samfundsmæssige og kønspolitiske perspektiver i debatten, håber vi på at se dig til arrangementet.
I panelet
Charlotte Jokumsen
Psykiater med egen klinik i Silkeborg, specialiseret i AD(H)D hos kvinder og forfatter til bogen »At leve med AD(H)D som kvinde«, der handler om, hvordan symptomerne på AD(H)D ændrer sig i takt med kroppens hormonelle svingninger f.eks. i puberteten, gennem menstruationscyklus, ved graviditet og i overgangsalderen. Charlotte har medvirket i et utal af podcasts og i ekspertpanel om emnet.
Bea Møgeltoft
Uddannet lærer og cand.scient. i idræt og psykologi og har masteruddannelse i ledelse. Derudover er hun en skarp neurodivergent blogger og debattør. Bea blev først diagnosticeret som 55-årig og deler sin rejse og de omkostninger, det har haft for hende. Bea skriver om neurodiversitet på arbejdsmarkedet, menopause, træning mm på neurospiceupyourlife.dk
Fadime Turan, moderator
journalist, facilitator og medlem af ADHD-foreningens bestyrelse, modererer arrangementet, og sikrer en levende og konstruktiv fordybelse i de præsenterede emner.