50 år i EU: Velfærdsstaten under pres?

Ved EF-afstemningen i 1972, var det høj grad spørgsmålet om den danske økonomi og velfærdsstatens fremtid, der blev udslagsgivende for danskernes ja til EF.

Fortalerne beskrev EF-medlemskabet og de dertil knyttede økonomiske fordele som en forudsætning for at bevare den danske velfærdsstat, og opgaven var derfor at overbevise vælgerne om, at EF-samarbejdet først og fremmest ville gavne dansk økonomi. På den anden side argumenterede modstanderne, at et EF-medlemskab modsat ville medvirke til at undergrave velfærdsstaten.

Bagtæppet for diskussionen var dengang danske afsætningsproblemer og behovet for at bevare eksporten for danske landbrugsvarer. I dag er det konsekvenserne af den frie bevægelighed, spørgsmålet om løndannelse og EU-borgeres adgang til velfærdsydelser, der fylder i debatten, som til tider har være ganske ophedet.

Har Danmark været i stand til at udnytte fordelene ved det indre marked og den frie bevægelighed? Eller har medlemskabet ført til forringelser af den danske velfærd? Og hvordan har debatten om EU’s konsekvenser for den danske velfærd udviklet sig gennem de sidste 50 år?

Oplæg og debat med eksperter (opdateres).

Det er gratis at deltage, og på dagen får du mulighed for at få et gratis eksemplar af DEOs bog ”Danmark i EU – 50 år fortalt gennem folkeafstemninger”.

OBS: Tilmeld dig gratis via DEOs hjemmeside.

Kontakt

Union

DEO

Nørre Allé 7

2200 København N
Del med