Unions historie
Bygningen som vi i dag kender som Union har haft en lang og omskiftelig historie. Den har alle årene været en ikonisk bygning og en vigtig del af Nørrebros historie hvor den har været vidne til lidt af hvert.
Skolen på Nørre Allé
Bygningen på Nørre Allé 7 blev opført tilbage i 1857 som betalingsskole for børnene i det spirende kvarter. Nørre Allé Betalingsskole var en af de første bygninger på den gamle Blegdams Fælled, men fik få år efter selskab af den flotte Skt. Johannes Kirke, som også har lagt navn til Skt. Hans Torv.
Allerede i 1862 blev skolen udvidet og fik flere etager. Manden bag ombygningen var arkitekt Theodor Sørensen, som også havde stået for at tegne kirken overfor.
Skolen var indrettet sådan, at inspektøren havde otte værelser i stueetagen, skolebetjenten fire værelser i kælderen og viceinspektricen tre værelser på kvisten.
Navnet forblev Nørre Allé Betalingsskole helt frem til 1915 hvor den skiftede navn til Nørre Allé Skole.
Krigen kom tæt på
Den 19. september 1944 blev de to modstandsfolk Jørgen Haagen Schmith (‘Citronen’) og Helmer Bomhoff, forklædt som dansk politi, anholdt af tyskerne og ført ind i skolegården ved Nørre Allé Skole.
Det lykkedes Helmer Bomhoff at flygte, mens ‘Citronen’, der forsøgte at flygte over et plankeværk, blev skudt igennem lungen.
Hårdt såret blev han anbragt i en ambulance. Undervejs lykkedes det ham at skyde den Schalburgmand, der var med i ambulancen, og undslap efter behandling på Frederiksberg Hospital.
En lille måned senere slap heldet dog op: Efter en længere ildkamp blev Citronen skudt og dræbt af tyskerne i en villa i Gentofte.
Fra skole til kulturhus
Nørre Allé Skole levede videre i mange år, indtil den i 1987 blev nedlagt. I 1993 blev bygningen på Nørre Allé 7 indrettet som kulturhus med navnet Nørre Allé Medborgerhus.
Navnet blev i 2006 ændret til VerdensKulturCentret, og i marts 2019 skiftede huset igen navn til det nuværende, Union.
Selvom meget er lavet om for at kunne rumme det eklektiske kulturprogram, som Union udbyder, kan man i høj grad stadig fornemme skolen i arkitekturen.
Og det er også med et lille nik til fortiden, at det store multivenue på første sal kom til at hedde Aula.
Kilder: Poul-Erik Pløhn / Mit Nørrebro