Change language

  • Dansk
  • English

Verdens første permanente Menneskebibliotek åbner i København

03.07.2020
Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester, klippede snoren til verdens første permanente Menneskebibliotek

Få et lånerkort og kast dig ud i mødet med en bipolar, en transkønnet eller en anden af de over 100 frivillige menneskebøger fra Menneskebibliotekets bogdepot. På biblioteket er bøgerne byttet ud med mennesker, men historier er der stadigvæk masser af, når dørene åbnes til verdens første permanente Menneskebibliotek med tilhørende læsehave i kulturhuset Union på Nørrebro.

I næsten 20 år har Menneskebiblioteket haft succes med at udfordre tabuer, fordomme og stereotyper over hele verden ved at udlåne såkaldte ’menneskebøger’, man som låner kan have en samtale med. Stifter af Menneskebiblioteket, Ronni Abergel, glæder sig til at fejre den runde fødselsdag med åbningen af det første permanente bibliotek:

"Efter at have arbejdet for at skabe forståelse og mangfoldighed i to årtier, så er det helt fantastisk endelig at få et permanent hjemsted for biblioteket. Alle mennesker har fordomme, og nu er der et sted, hvor du kan udfordre dem,” siger Ronni Abergel.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde glæder sig også over, at Menneskebiblioteket får en permanent plads i kulturhuset Union på Nørrebro:

”Menneskebiblioteket har i mange år vist, hvor vigtigt mødet med andre mennesker er. Det er her, vi hører og lærer af hinandens historier og erfaringer, så vi kan nedbryde tabuer, stereotyper og de fordomme, vi kan have om hinanden. Derfor er jeg meget glad for, at vores by og kulturhus kommer til at huse verdens første permanente Menneskebibliotek og læsehave i Union,” siger kultur- og fritidsborgmesteren.

Den 26. juni blev snoren klippet til det permanente Menneskebibliotek med deltagelse fra inviterede medlemmer, samarbejdspartnere og frivillige. Frivillige fra Menneskebiblioteket har knoklet i sommervarmen de sidste uger for at få den nye flotte læsehave parat. Den er indrettet med hyggelige højbede, som også fungerer som bænke og med en gynge, hvor man kan have samtaler og udfordre sine fordomme.

Den nye læsehave og Menneskebibliotekets 20-års jubilæum fejredes for offentligheden med Unjudgement Day lørdag den 27. juni. Læsehaven er blevet til i et samarbejde mellem Union, Menneskebiblioteket og DIT:KBH.